Project, 2014–2015

Jewell Station Precinct

Client, Neometro

A focal point for the community, Jewell Station was one of the key stations chosen by the State Government as part of a station enhancement program. The project was designed to bring new energy to the precinct with both socially-led and commercial initiatives, as well as residential. Part of VicTracks proceeds from the development are being reinvested to revitalise the station forecourt, making it safer and more accessible to commuters and the community.

Capire developed a two-phase community engagement approach in partnership with VicTrack and Neometro. The first phase invited feedback on the concepts for Jewell Station Precinct, focusing on themes identified in earlier community consultation. The second phase sought feedback on the detailed designs for the precinct.

Engagement centred on a project website that provided information and the opportunity to participate in forums and surveys. Teams also staged community listening posts and drop-in sessions where information was distributed, interviews were taken and detailed feedback on the precinct designs were sought.

In June 2015, Neometro submitted a planning application for the precinct to Moreland City Council, seeking approval for the development of residential buildings. VicTrack, Neometro, and key stakeholders will continue to refine the plans for the station forecourt and Watson’s Street Park.

Through careful management this project demonstrated how developers can work closely with communities and stakeholders to respond to community needs, enhance the social fabric and provide more considered public and private places.

Jewell Station